Ads 468x60px

петък, 4 март 2011 г.

Ризото Бианко

За 6 порции:1.1л бульон, 2с.л. зехтин (или олио), 1 бучка масло- колкото орех, 1 голяма слава лук, наязан на ситно, 2 скилидки чесън-накълцани на ситно, 400г. ориз, 2 чаши бяло вино, 70г. масло, 115г. настъран пармезан (или кашкавал), сол и черен пипер.                                             
Стъпка 1:Загрейте бульона.Сложи в дълбок тиган или широка тенджера зехтина и бучката масло, прибави лука и го задуши за около 15 мин. на много тих огън, така че да не покафенява. Когато омекне , изсипи ориза и засили котлона.                                                                            
Стъпка 2: Оризът ще започне да се запържва, така че не преставай да го бъркаш.След около минута ще стане леко прозрачен, тогава добави виното и продължи да разбъркваш-ароматът е невероятен!                                                                                                                                   Стъпка3:Когато виното си поеме от ориза, сложи първия черпак бульон и посоли. Намали топлината до тихо кипене.Продължавай да слагаш черпак след черпак бульон, като  разбъркваш и оставяш всяко количество течноат да се абсорбира, преди да добавиш следващото. Това трябва да отнеме около 15 мин. Когато бульонът свърши, опитай ориза, за да провериш дали е уврял, и ако не е долей малко и още сол, ако е необходимо.         
Стъпка4: Махни от котлона и добави маслото и пармезана. Разбъркай добре. Сложи капак на тигана и остави настрана за 2 мин. Т ова е много Важен момент, защото точно тогава оризът придобива разточително кадифената структура, характерна за перфектното ризото.

0 коментара:

Публикуване на коментар