Ads 468x60px

вторник, 15 март 2011 г.

Клукарката

„Клюкарката“ (на английски: Gossip Girl) е американски  тийн сериал, базиран на едноименната книга на Сесили фон Цигезар.  В него се разказва за живота на тийнейджъри, живеещи в елитната част на Манхатън - Ъпър Ист Сайд (Upper East Side). Основните персонажи са Серена Ван Дер Удсън, Блеър Уолдорф, Дан Хъмфри, Натаниъл (Нейт) Арчибалд, Чък Бас и Джени Хъмфри, ученици в елитните частни училища Констанс Билард (девическото училище) и Сейнт Джуд (момчешкото училище), където социалният статус е от първостепенно значение и запазването и изграждането му пораждат редица интриги.
The Gossip Girl Blog е името на блог, където Клюкарката разказва всичко за ЗА и ОТ Ъпър Ист Сайд, директно от живеещите там. Тя контролира живота им, тя поставя правилата, пуска първа новините и плете интригите. Всеки иска да знае коя е тя, но никой не може да разгадае самоличноста ѝ. Всички епизоди на сериала са наречени на известни книги, пиеси, комикси и най-често на филми.                                                                                                                      
Макар да разчита на всички от Ъпър Ист Сайд да ѝ пращат клюки, тя е Клюкарката, и винаги казва това, което никой не знае.
Всички научават всичко от блога ѝ, но никой не знае коя е тя. В този изключително и сложен порочен кръг, няма човек който не разчита на нейния уебсайт и текстови съобщения за последните скандални новини. Дори най-близката приятелка на Серина - Блеър Уолдорф, с изненада разбира, че Серина внезапно е прекратила своето доброволно заточение в пансион в Кънектикът и се е върнала в Манхатън. Не е лесно да проследиш приятелствата, конфликтите и вълненията в този богат и сложен свят, но тъкмо там Клюкарката е в стихията си.
Нейната дразнеща, но печеливша философия е: "Ти си НИКОЙ, докато не говорят за теб". А тя си има и собствен почерк - след всяка от бомбите си оставя по едно х.о.х.о. - целувки и прегръдки, целувки и прегръдки.     

Серина Ван Дер Удсън                    

Тя е най-добрата приятелка на Блеър Уолдорф, въпреки че дружбата им често е помрачена от различните им възгледи и от фактът, че Блеър трябва да живее в сянката на Серина. Серина е волна душа, която вярва в доброто в хората и личната свобода. Тя е лъчезарна, отворена и постига всичко без много усилия, което поражда ревност в другите наред с факта, че е считана за много красива и привлекателна. Но тъй като е перфектна не може лесно да намери голямата любов. Серина има репутацията на разюздена млада дама, която има навика да купонясва в комбинация с алкохол и дрога. Въпреки, че обича да се забавлява, още от началото на 1 сезон тя показва, че се е променила и че е станала много по-уравновесена. Серина е ученичка в „Констанс Билард“, елитно частно училище и често присъства в блога на Клюкарката. Има по-малък брат - Ерик. Дъщеря е на Лили Ван Дер Уудсън.
В първия сезон на сериала, Серина се завръща в Ню Йорк след шестмесечно отсъствие от града. Коментара на Госип Гърл по повод завръщането й е красноречив "[...]ако не внимаваме, С. ще спечели учителите ни, ще носи роклята, в която не можем да се поберем, ще изяжда последната маслинка, ще разлива кампари по килимите ни, ще открадне сърцата на приятелите и братята ни, и изобщо ще ни съсипе живота, както само тя си знае[...]". Докато е отблъсната от всички заради неочакваното си заминаване, включително от най-добрата си приятелка, среща момче на име Даниел Хъмфри, който и досега не успява да скрие искрите между тях.

  Ролята на Серина се играе от Блейк Лайвли.                                              

Блеър Уолдорф.

Блеър Корнилия Уолдорф е най-добрата приятелка на Серина, въпреки че често се чувства застрашена или засенчена от нея. Родителите ѝ (Харолд и Елинор Уолдорф) се разделят малко след заминаването на Серина от Манхатън. Това силно ранява Блеър (още повече, че баща ѝ заминава за Франция с гаджето си - мъжки модел).
За нея външния вид и как ни възприема обществото са много важни. Блеър идеализира Одри Хепбърн  и Грейс Кели  и често се опитва да им подражава. Поведението и е малко снобско. Тези ѝ черти могат да бъдат възприети като защитен елемент срещу несигурността, която тя изпитва - в сериала майка и често я критикува ̀, не отделя достатъчно време за нея и я пренебрегва за сметка на други - Серина например. Тя е ученичка в девическото училище Констанс Билърд, където е председател на ученическия съвет и взима дейно участие в училищния живот и извънкласните изяви. Тя е най-популярното момиче (Кралицата) в училище след Серина и е майсторка на отмъщенито ("Ако потърсиш в google "отмъщение" ще ти излезе www.blairwaldorf.com".) Блеър мечтае да следва в Йейл, където е учил баща и. Е, мечтата не се осъществява и тя вече ще учи в Ню Йоркския университет, а после се прехвърля в престижния Колумбийски университет на Ню Йорк.
В началото на първия сезон Блеър излиза с Нейт Арчибалд, като често се споменава как те са заедно още от детската градина. Но после тя се влюбва в Чък Бас, който в началото на сериала се проявява като чаровния гадняр на Манхатън. Техните игрички не спират и във втория сезон - нито един от двамата не иска да каже трите вълшебни думички ("Three words, eight letters, say it and I am yours..."), защото "Чък и Блеър ходят на кино и се държат за ръце?! Едва ли.", както казва Чък. Но, също както казва Чък "Причината да не ги казваме, не е че не са истина."
В ролята на Блеър Уолдорф е Лейтън Мийстър.                                                                                                                                                                                                                                                     

Джени Хъмфри


Малката Джени е неизвестната първокурсничка и по-малка сестра на Дан Хъмфри. По-късно става известна - къде благодарение на брат си - заради връзката му със Серена Ван Дер Удсен, къде по собствени заслуги. Влюбва се в Нейт Арчибалд, който е между дилемата да избере нея и Ванеса - най-добрата приятелка на брат ѝ. Когато се уморява да се подчинява на шефката си, прави своя модна линия и почва да учи задочно. Тя е неуморна дизайнерка и бива харесвана от много хора, когато нахлува на празненството на Лили Бас и мъжът и за да направи реклама на роклите си. Джени се връща в училище и в края на вторя сезон, е избрана от дипломиращата се Блеър за кралица на Констанс.
В ролята на Джени Хъмфри е Тайлър Момсен.                                                                                

Натаниъл „Нейт“ Арчибалд

Момчето разделено между момичето на живота му, и момичето на мечтите му. Първите епизоди се въртят около това - коя ще избере той - Блеър или най-добрата и приятелка Серина. Скоро разбираме, че Серина си е тръгнала, защото е спала с Нейт. Красавецът със сини очи, който се появява няколко пъти в блога на Интригантката, и по-късно обеднява заради баща си, който бива преследван от полицията. Най-добрият му приятел е Чък Бас, впоследствие се сприятелява и с Дан Хъмфри. Нейт отново е раздвоен между малката Джени и Ванеса. Син на известно и богато семейство политици той винаги е контролиран от баща си, който иска да избира всичко вместо него - в кой университет да ходи (колежа Дартмут), за кого да се ожени (Блеър), каква кола да кара (Порше). Нейт обаче има свои представи за живота и мястото си в него. По-късно се влюбва във Ванеса, но връзката им приключва и той се завръща при Блеър. Накрая се оказва, че чувствата му към нея не са тъй-силни както си е мислел.
В ролята на Нейт Арчибалд е Чейс Крофорд.                                                                                     

Чарлс „Чък“ Бас

В началото не е любимец, но с култовото изречение а ла James Bond - "I'm Chuck Bass" (Аз съм Чък Бас), чара си и интересните случки с гаджето на най-добрия си приятел става дори номер 1 сред героите в сериала. Винаги елегантен, потаен и отмъстителен, истински баровец, който сменя момичетата като носни кърпички, той е известен като най-богатия бъдещ наследник в Ню Йорк сити.
Когато Блеър се разделя с дългогодишния си приятел Нейт, след интересна сценка в новия стриптийз клуб на Чък - "Виктрола", Бас се оказва в лимузината си с отчаяната Блеър, карайки я за вкъщи. Силното взаимно привличане ги кара да се нахвърлят страстно един върху друг. Така Блеър загубва девствеността си с Черния принц Чък, а не с Белия рицар Нейт, което води до заплетен любовен триъгълник. В продължение на много епизоди той се бори за Блеър, която -отрезвяла отново- отказва да има нещо общо с него. През 2 сезон двамата с Блеър флиртуват постоянно един с друг като се впускат в много и опасни игрички, въвличайки други герои, разбивайки много сърца и унищожавайки не една и две съдби. В новите епизоди от 3 сезон историята се върти около отношенията в неговото семейство: тираничният му баща Барт, майката, която уж e починала при раждането му и омразният му чичо Джак, готов винаги да го измами. Блеър е единствената му подкрепа в трудните за него времена. Двамата се етаблират като най-стабилната и демонична ("С такива приятели на своя страна, на кого са му нужни армии.") двойка в сериала, която нищо не може да раздели. Дали?
В ролята на Чък Бас е Ед Уестуик.                                                                                                       

Даниъл „Дан“ Хьмфри

Даниъл „Дан“ Хъмфри е весел и шармантен, естествен и добродушен и с това спечелва сърцето на Серина. Той не е роден в богато семейство, няма дебела банкова сметка и неограничени възможности като повечето от съучениците си. Син е на Руфус Хъмфри, бивш рокаджия, който на млади години е имал връзка с майката на Серина - Лили,а е и брат на Джени. Връзката му сьс Серина е едно постоянно нагоре-надолу и минава през много различни фази, в които те ту късат, ту са заедно.
Джени Хъмфри
Блеър Уолдорф
Серина Ван Дер Удсън
Нейт
Чък
Дан Хъмфри
В ролята на Дан Хьмфри е Пен Беджли.                                                                                       

0 коментара:

Публикуване на коментар